Onko edessäsi juuri se unelmiesi työpaikkailmoitus, ja nyt pitäisi vakuuttaa rekrytoiva työnantaja? Hyvä työhakemus tuo esiin tärkeimpiä taitojasi, korostaa tehtävänkuvaan sopivia luonteenpiirteitäsi ja kertoo työkokemuksestasi. Kirjoitimme avuksesi vinkkejä työhakemuksen tekemiseen. Tutustu, ja erotu muista hakijoista eduksesi!
Tärkeimmät tavoitteesi ovat tietysti edetä työhakemuksen avulla seuraavaan vaiheeseen eli haastatteluun, ja saada sen seurauksena työtarjous. Hyvä työhakemus edistääkin näitä molempia.
Hakemuskirjeesi tulisi ennen kaikkea olla mahdollisimman informatiivinen. Sen tulisi tarjota työnantajalle kolme selkeää tarttumapintaa:
Kerro hakemaasi tehtävään liittyvästä työkokemuksestasi sekä taustastasi, ja osoita miksi juuri sinä olet hyvä ehdokas tehtävään.
Työnantajan kannalta on tärkeää aistia hakemuksesta, millainen olisit työkaverina sekä työntekijänä. Persoonasi voit tuoda esiin esimerkiksi kertomiesi tilanteiden kautta, joissa olet edistänyt tavoitteisiin pääsyä edellisissä työpaikoissa tai mainitsemalla millaisia harrastuksia sinulla on vapaa-ajallasi.
Hakemuksen kirjoitustyyliä ei persoonallisuuden takia kannata värittää vivahteikkaaksi puhekieleksi, sillä se on monesti pois hakemuksen selkeydestä. Edetessäsi työhaastatteluun, saat taas mahdollisuuden näyttää uusia puolia itsestäsi.
Työhakemus on helppo rakentaa esimerkiksi Wordiin, josta tallennat sen PDF-tiedostoksi hakemuksen ollessa valmis. Kirjasimme alle yhden asettelumallin, josta saat selkeän rungon työhakemukseesi.
Muistathan, että myös työhakemuksessa on hyvä olla nimesi ja täydelliset yhteystietosi. Voit sisällyttää ne esimerkiksi ylätunnisteeseen.
Löydät verkosta helposti myös useita työhakemuspohjia, mikäli haluat hyödyntää valmista asettelumallia. Esimerkiksi Canva tarjoaa visuaalisesti näyttäviä suunnittelumalleja sekä CV:n että työhakemuksen tekoon. Muistathan kuitenkin, että tärkeämpää on se, mitä kirjoitat, kuin visuaalisesti näyttävä kokonaisuus.
Kun työhakemuksen asettelu on hallussa, katsotaan hieman tarkemmin mitä tekstikappaleet pitävät sisällään.
Työhakemus on tilaisuutesi myydä itsesi ja osaamisesi. Sisällytä hakemuskirjeeseen konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa käytit kokemustasi, kykyjäsi ja taitojasi hyödyttääksesi aikaisempia työnantajiasi. Parhaimmassa tapauksessa tuet kertomaasi myös luvuin.
Työhakemus antaa mahdollisuuden tarjota hieman erilaisen näkökulman osaamiseesi kuin ansioluettelosi. Voit syventää CV:ssä olevia tietoja, ja tehdä sen tarinallisemmassa muodossa.
Mene suoraan asiaan. Kerro ensimmäisessä kappaleessa, miksi kirjoitat. Mainitse, missä kohtasit työpaikkailmoituksen, ja mikä motivoi sinut hakemaan tehtävää. Vaikka voit myös mainita lyhyesti, miksi olet vahva ehdokas, tämän osion olisi hyvä olla lyhyt ja ytimekäs.
Johdannon jälkeen tulevien kappaleiden tulisi antaa vastaus siihen, miksi työnantajan kannattaa valita sinut tehtävään. Lue siis ennen hakemuksen kirjoittamista työpaikkailmoitus vielä kerran läpi, ja kertaa, mitä he toivovat tulevalta työntekijältä.
Kuvaile, kuinka aikaisempi työkokemuksesi, taitosi ja luonteenpiirteesi auttavat sinua vastaamaan yrityksen tarpeisiin. Useimmat työpaikkailmoitukset sisältävät tiettyjä taitoja ja kykyjä, joita hakijoilta toivotaan. Näiden sisällyttäminen hakemuskirjeeseen positiivisessa valossa auttaa osoittamaan, että sopisit avoimeen rooliin hyvin.
Voit myös sisällyttää numeroita tai prosenttiosuuksia korostaaksesi aikaisempien tavoitteidesi saavuttamista. Tee hieman tutkimusta yrityksestä, ja ota selvää heidän nykyisestä toiminnastaan ja tavoitteistaan. Kerro, miten omassa roolissasi voit auttaa heitä saavuttamaan toivotut tavoitteet.
Vaikka olisi houkuttelevaa sisällyttää paljon yksityiskohtaista tietoa itsestäsi, on tärkeää tiivistää kirje lyhyeksi kokonaisuudeksi. Yksi sivu riittää, ellei toisin mainita. Tämä on myös tilaisuus näyttää, että osaat priorisoida, ja valita tehtävän kannalta oleelliset asiat hakemukseesi.
Työhakemus antaa vahvan ensivaikutelman, joten varmista lopuksi, että jäät mieleen positiivisesti. Tarkista, että hakemuksessa ei ole kielioppi- tai kirjoitusvirheitä. Haluathan, että rekrytoivan tahon lukukokemus on mahdollisimman hyvä, ja he saavat muodostettua sinusta selkeän mielikuvan.
Tsemppiä kirjoittamiseen! Näillä vinkeillä teet varmasti hyvän työhakemuksen. Mikäli haluat yhdellä hakemuksella päästä monen eri työnantajan hakuprosessiin, saattaa vuokratyö olla sinun juttusi. 👉 Lukaisehan seuraavaksi artikkelimme vuokratyön eduista ja uramahdollisuuksista.