”Olen controlleri” vastaan kun kysytään mitä teen työkseni. Tämä aiheuttaa kysyjässä usein katseen yläviistoon siirtämisen samalla kun hän pohtii mitä juuri sanoin ja pitäisikö kysyä sama asia vielä uudestaan. Jatkankin usein kysymättä lauseen perään ”hoidan kirjanpidon ja raportoinnin”. Tämä vastaus on yleensä kysyjälle tarpeeksi selkeä, vaikka se ei sisällä läheskään kaikkea mitä työssäni teen. Joskus saatan vitsailla olevani organisaation kyttä, mutta juuri koskaan en lähde selittämään mikä ero on Business ja Financial Controllerin välillä. Miksi? Koska kysyjä ei ollut ”taloushallinnon ihminen”.
Meillä talousihmisillä, tai fina ihmisillä kuten itse meitä kutsun, on monesti termejä, joita muut eivät välttämättä ymmärrä. Tai vain luulevat ymmärtävänsä. Meillä on paha tapa puhua omalla kielellämme, käyttää lyhenteitä ja sekoittaa suomenkielisiä ja englanninkielisiä termejä. Silti meidän tärkein tehtävämme on kommunikoida taloustietoa muille organisaatiossa ja sen ulkopuolelle.
”Ei mua kiinnosta numerot”. Tokaisu, joka on jokaisen talousihmisen pahin painajainen, mutta tämän taustalla saattaa olla monia syitä. Ehkä henkilö on saanut menneisyydessä eteensä kasan raportteja ilman syytä miksi niitä tulisi katsoa. Ehkä hän ei ymmärrä mitä raporttien luvut oikein kertovat, miten niitä tulisi hyödyntää tai kuinka niihin voisi vaikuttaa. Mitä merkitystä tuolla yhdelläkin mittarilla oikein on, minähän teen asiakastyötä? Tässä skenaariossa raporttien jakaja on tehnyt virheen kommunikoinnissa. Tätä kommunikointivirhettä saattaa edesauttaa se, että monesti työntekijä käy raporttia läpi esimiehensä kanssa, ei raporttien luojan kanssa. Selkeä perehdytys raporttien tulkitsemiseen on siis tarpeellinen sekä esimiehille että työntekijöille. Näin pyritään välttämään mahdollisimman hyvin rikkinäinen puhelin -syndroomaa.
Sain vuoden 2020 alkupuoliskolla päätökseen kuukausien työtuntien vieneen projektin, jossa siirsin yrityksemme Excel raportoinnista Power BI järjestelmään. Tämä vaati useita satoja työtunteja mm. Googlen ja YouTuben parissa opiskellen uutta ohjelmaa ja etsien inspiraatiota raportteihin. Projekti antoi lukemattomia riemun ja onnistumisen hetkiä, sekä myös monia turhautumisia. Välillä oli pakko ottaa fyysisestikin etäisyyttä tietokoneeseen, jotta vältyttäisiin suuremmilta vahingoilta. Teetauko kollegan kanssa on aina parempi vaihtoehto kuin tietokoneen defenestraatio. Kaiken tämän panostuksen jälkeen, olisi ollut melkoinen painajainen, jos raporttien käyttäjät kommentoisivat, etteivät saa raporteista mitään irti.
Vaikka teen työtäni edelleen samalla tavalla, en voi enää sanoa olevani huomaamaton.
Nyt kaikilla organisaatiossamme on mahdollisuus tutkia taloustietoja juuri niin usein kuin itse haluavat ja lähes reaaliajassa. Talousviestinnän osalta itsellänikin on vielä paljon opittavaa. Onkin mielenkiintoista huomata, mihin asioihin kollegat kiinnittävät raporteilla huomiota ja mitä asioita he kysyvät. Nämä epäsuorat palautteet ovat avainasemassa kun pyrimme parantamaan taloustiedon kommunikointia.
Susanna Lehtonen
Controller