Uusi työpaikka takataskussa? Onneksi olkoon! Mikäli tämä on ensimmäinen työsuhde tai muuten vaan kaipaat muistinvirkistystä, lukaisehan artikkelista, mitä kaikkea työelämään astuvan on hyvä muistaa.
Työsopimus kertoo oleellisen työsuhteesta
Työntekijän kannattaa ensinnäkin lukea sopimus huolella läpi ennen sen allekirjoittamista. Mikäli jokin kohta jää epäselväksi, on se hyvä käydä läpi työnantajan kanssa.
Sopimuksen allekirjoitettuaan työntekijä on hyväksynyt työsuhteen ehdot. Sopimukseen ei saa kirjata ehtoja, jotka ovat lainsäädännön tai työehtosopimuksen määräysten vastaisia.
Milloin työsuhde alkaa?
Työsopimuksessa ilmoitetaan työsuhteen alkamispäivä sekä muita hyödyllisiä tietoja työsuhdettasi koskien.
Työsopimuksesta löydät yleensä ainakin seuraavat tiedot:
- työnantajan ja työntekijän yhteystiedot
- työnteon alkamispäivän
- määräaikaisen sopimuksen päättymisaika tai sen arvioitu päättymisaika
- mahdollisen koeajan
- työntekopaikka tai työskentely eri työkohteissa
- työntekijän pääasialliset työtehtävät
- sovellettava työehtosopimus
- palkkaus ja palkanmaksukausi
- työaika
- vuosiloman määräytyminen
- irtisanomisaika
Työsopimukseen on myös hyvä palata työsuhteen aikana, kun joku asia sopimusta koskien mietityttää.
Mikä on TES?
Työsopimusta solmittaessa tulee yleensä ilmi, mitä työehtosopimusta eli TES:iä palkkauksessa hyödynnetään.
Työehtosopimus turvaa työmarkkinoilla tasavertaisen aseman niin työnantajille kuin työntekijöillekin. TES tuo ilmi työsuhteen vähimmäisehdot molempia työsuhteen osapuolia koskien.
Ehtoja ovat muun muassa:
- työntekijän oikeus lomarahaan
- oikeus alan työehtosopimusta mukailevaan minimipalkkaan
- työaikoihin ja yleisiin palkankorotuksiin liittyvät säännökset
Esimerkkejä eri alojen palkoista löydät muun muassa artikkelistamme koskien kesätyön palkkausta.
Mikäli työsuhteessa ei noudateta työehtosopimusta, puhutaan sopimuspalkasta, jolloin työstä saatu korvaus on sovittu erikseen työsopimusneuvottelujen yhteydessä.
Brutto- ja nettopalkka
Työnantaja vähentää bruttopalkasta veroprosenttisi mukaisen summan sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, ja tilittää ne eteenpäin. Vuokratyössä kerrytät eläkettä ihan samalla tavalla kuin muissakin työsuhteissa.
Vähennysten jälkeen jäljelle jäävää osuutta kutsutaan nettopalkaksi, ja se on summa, jonka saat tilillesi.
Palkanmaksukausi
Palkanmaksukausi on normaalisti kuukausi tai kaksi viikkoa. Jos olet työsopimuksessa sopinut kuukausipalkasta, maksetaan palkka kerran kuussa. Mikäli kohdallasi on kyseessä tunti- tai päiväpalkka, saat tienestit tilillesi vähintään kahdesti kuussa.
Miten veroprosentti määräytyy?
Ennen kuin saat palkan tilillesi, vähennetään siitä myös verot. Se, mitä arviosi mukaan tienaat vuoden aikana, määrittää veroprosenttisi. Tarkastathan arviosi ajantasaisuuden aina ennen uutta työsuhdetta.
Jokaisen työntekijän veroprosenttiin vaikuttavat useat eri tekijät, kuten:
- ansiotulojen määrä vuodessa
- kotikunta
- kirkon jäsenyys
- erilaiset vähennykset
Oman veroprosenttisi voit laskea Verohallinnon sivuilla.
Muista toimittaa verokortti ajoissa
Muistathan toimittaa työnantajallesi verokorttisi tiedot, jotta palkanmaksusi sujuu mutkitta heti alusta asti. Mikäli työnantajallasi ei ole käytettävissä ennakonpidätystietoja sähköisesti, on sinun itse esitettävä verokortti työnantajalle. WorkPowerin työntekijänä verokorttia ei tarvitse toimittaa erikseen, koska haemme tiedot automaattisesti verottajan järjestelmästä.
- Esitä verokortti hyvissä ajoin ennen palkanmaksua.
- Verokortin esittäminen riittää, alkuperäistä versiota ei tarvitse jättää työnantajalle.
- Voit tulostaa verokortin itsellesi Omaverosta.
- Voit käyttää samaa verokorttia usealle eri palkanmaksajalle samanaikaisesti.
Opintotuki ja työt
Eri aloilla on monipuolisesti töitä opiskelijoille, vuosiansioilla on kuitenkin vaikutusta siihen, kuinka monelta kuukaudelta olet oikeutettu nostamaan opintotukea. Jokaisen opiskelijan tulee itse huolehtia siitä, ettei vuositulot ylitä määriteltyjä vuositulorajoja.
Palkkatuloja voi kertyä milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä vuositulorajaasi. Kelan sivuilta löydät laskurin, jonka avulla voit arvioida oman vuositulorajasi tai tarkastaa vuositulorajasi OmaKelasta.
Vuokratyösuhde
Vuokratyöntekijän työnantaja on henkilöstövuokrausyritys, jonka kanssa työsopimus tehdään. Varsinaiset työntekopaikat sijaitsevat eri asiakasyrityksissä.
- Henkilöstövuokrausyritys maksaa työntekijän palkan, ja tukee työntekijää kaikkiin työsuhteeseen liittyvissä asioissa.
- Tehtävään kuuluva perehdytys työhön, työturvallisuuteen ja työpaikan olosuhteisiin liittyen sekä opastus työssä kuuluvat asiakasyrityksen vastuisiin.
Vuokratyö tuo mukanaan myös monenlaisia vapauksia työntekijälle verrattuna muihin työsuhteisiin.
Lue lisää: Vuokratyö ja sen edut
Hae asianmukaiset varusteet ennen työvuoroa
Monet eri alojen työtehtävät vaativat omat työ- tai suojavaatteet. Mikäli työnantajasi on henkilöstövuokrausyritys, pidäthän huolen, että sovit yksityiskohdat varusteita koskien jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä vuoroasi.
Ota selville sairauslomakäytännöt – ennen sairastumista
Sairauslomakäytännöt on hyvä olla hallussa, jo ennen kuin tauti iskee päälle. Silloin tiedät kurjemmassakin kunnossa heti kuinka toimia, ja kenelle ilmoitat asiasta ensimmäisenä.
Vuokratyösuhteissa ilmoitus toivotaan usein sekä asiakasyritykseen että varsinaiselle työnantajallesi eli henkilöstövuokrausyritykselle.
Työvuorojen seuranta – WorkPowerilla apuna mobiilisovellus
Kun pääset töiden makuun, muistathan pitää huolen, että seuraat työtuntejasi. Esimerkiksi WorkPowerilla pääset helposti kirjaamaan tuntisi ja tarkastamaan työtilanteesi mobiilisovelluksessa.
Saman sovelluksen kautta voit tarkastella palkkajaksojasi ja mikä parasta, ottaa uudet työkeikat vastaan muutamalla klikkauksella. Vaikka työkohteet vaihtelevat, pitää mobiilisovellus huolen, että tiedät, missä sinua tarvitaan.
WorkPowerin tiimi toivottaa mukavia työkeikkoja! Ja otahan yhteyttä, mikäli työsuhde-asiat vielä mietityttävät, autamme mielellämme.